ΚΡΑΝΟΣ

  • Η σημασία του κράνους για την προστασία του αναβάτη και την ασφάλειά του είναι αυτονόητη, καθώς ακόμα και σε μικροατυχήματα μια πτώση κι ένα χτύπημα στο κεφάλι, το πλέον ευπαθές μέρος του ανθρωπίνου σώματος, μπορεί να αποβεί μοιραία. Δεν είναι η αποφυγή του προστίμου που προβλέπεται που έχει σημασία, αλλά η αποφυγή τραυματισμού που επιβάλλει τη χρήση κράνους ακόμα και στις πιο μικρές διαδρομές. Στο video, από διαφημιστικό μήνυμα του Υπουργείου Μεταφορών, φαίνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η αναγκαιότητα της χρήσης κράνους κάθε στιγμή. 
  • Είναι σημαντικό να διαλέξεις το σωστό κράνος, ώστε να αισθάνεσαι πάντα άνετα όταν το φοράς και να μπορείς να το χρησιμοποιείς πάντα χωρίς να αισθάνεσαι δυσφορία. Τα κράνη που διατίθενται στην αγορά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα ανοικτού τύπου (γνωστά ως open face) και τα κλειστού τύπου (full face). Στα ανοικτού τύπου κράνη το σαγόνι παραμένει εκτεθειμένο και βέβαια είναι απολύτως απαραίτητα τα γυαλιά. Στα κλειστού τύπου κράνη η προστασία είναι απόλυτη και δεν χρειάζονται γυαλιά.
  • Η αντοχή ενός κράνους έχει κυρίως να κάνει με το υλικό κατασκευής του. Πιο ανθεκτικά είναι συνήθως τα κράνη από ίνες άνθρακα και αραμιδίου, τα οποία είναι βέβαια συνήθως και τα πιο ακριβά.
  • Αυτονόητο είναι ότι το κράνος που θα διαλέξετε πρέπει πάντα να είναι το αυθεντικό της μάρκας του και όχι κάποια απομίμηση, ώστε να είστε βέβαιοι για την καλή ποιότητά του.
  • Είναι καλύτερα να μην “κάνετε οικονομία” στην αγορά κράνους. Ένα καλό κράνος είναι πολύτιμο για την ασφάλεια και την άνεσή σας. Επιπλέον ένα καλό κράνος εξασφαλίζει καλύτερη ηχομόνωση, κάνοντας τις διαδρομές σας πολύ πιο ευχάριστες.
  • Ένα καλό κράνος εφαρμόζει απόλυτα στο κεφάλι, χωρίς όμως να πιέζει κάποιο σημείο. Στην αρχή πιθανότατα θα δίνει την αίσθηση ότι είναι σφιχτό. Με τη χρήση όμως το εσωτερικό του (μαξιλαράκια) προσαρμόζεται και το κράνος είναι απολύτως άνετο.
  • Η ζελατίνα του κράνους να μην είναι σκουρόχρωμη, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε άνετα και σε βραδυνή οδήγηση.
  • Το κράνος πρέπει να κουμπώνει εφαρμόζοντας άνετα, χωρίς το κούμπωμά του να “κρεμάει”. Μην το χρησιμοποιείτε με απότομες κινήσεις ώστε να μην το φθείρετε.
  • Το κράνος πρέπει να κουμπώνει εφαρμόζοντας άνετα, χωρίς το κούμπωμά του να “κρεμάει”. Μην το χρησιμοποιείτε με απότομες κινήσεις ώστε να μην το φθείρετε.
  • Ένα κράνος που έχει ρωγμή είναι απλά ένα…καπέλο. Δεν έχει καμιά απολύτως χρησιμότητα σε περίπτωση ατυχήματος και δεν σας προστατεύει. Αν το κράνος σας έχει ρωγμή, πρέπει αμέσως να αποκτήσετε ένα καινούργιο.
  • Στατιστικά, τα περισσότερα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες συμβαίνουν σε απόσταση πιο μικρή από 60χλμ. από τον τόπο κατοικίας του αναβάτη. Συμβαίνουν δηλαδή σε διαδρομές κοντινές, όπου ο αναβάτης “ξεγελιέται” νιώθοντας οικειότητα με τη διαδρομή και δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή.